DESPRE PROIECT

EU as a Global Digital Actor (EU-GlobalDigi) este un modul Jean Monnet finanțat de Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură (EACEA)  în calitate de autoritate de acordare a grantului (ERASMUS-JMO-2024-HEI-TCH-RSCH / ERASMUS-JMO-2024-MODULE, proiect no. 101177125, 01/09/2024 - 31/08/2027) și implementat la Universitatea din București, prin Centrul pentru Studii de Dezvoltare și Cooperare Internațională (IDC) al Departmentului Guvernare Comparată și Studii Europene din cadrul Facultății de Științe Politice, sub coordonarea Conf.univ. Dr. Luciana Alexandra Ghica.  

pe scurt

Cu toate că există încă decalaje digitale semnificative în întreaga lume, tehnologiile digitale ne afectează pe toți, indiferent de locația geografică sau de caracteristicile socio-demografice. Expertiza tehnică și resursele, atât cele private, cât și cele publice au fost și continuă să fie esențiale pentru stabilirea și dezvoltarea unor astfel de tehnologii, însă datorită impactului lor social, politic, economic și de mediu asupra întregii populații, modul în care sunt și ar trebui aceste tehnologii utilizate este o chestiune de interes public.  


În special datorită practicilor sale de reglementare, Uniunea Europeană deține o poziție unică în peisajul proceselor, instituțiilor, standardelor și actorilor legați de utilizarea și dezvoltarea tehnologiilor digitale. Dat fiind că aceste tehnologii au facilitat și răspândirea pe scară din ce în ce mai largă a dezinformării și a mesajelor care subminează valorile și instituțiile democratice, înțelegerea tehnologiilor digitale din perspective politice și de politici publice este esențială și pentru susținerea valorilor, instituțiilor și bunei funcționări a Uniunii Europene.  


Pentru a aborda aceste problematici ce au consecințe majore și pe termen lung asupra politicii, politicului și politicilor din cadrul UE, acest modul Jean Monnet intitulat Uniunea Europeană ca actor digital global (EU-GlobalDigi) propune o investigație exploratorie a modului în care Uniunea Europeană are impact asupra și este afectată de tehnologiile digitale, într-un context global, în domenii majore de preocupare şi competiţie politică


În acest scop, precum și pentru a contribui la dezvoltarea cunoașterii (transdisciplinare) în domeniu, dar și pentru a încuraja dialogul dintre mediul academic și alte părți interesate, proiectul oferă cursuri de licență și master, seminarii profesionale și de creștere a capacității instituționale, evenimente, activități și rezultate de cercetare, precum și buletine informative despre cele mai importante evoluții în domeniu și rolul Uniunii Europene în astfel de procese.

activitĂȚI

Eveniment de lansare (în limba engleză: noiembrie 2024)

Curs avansat de licență, în limba engleză: Introduction to EU as a Global Digital Actor (primul semestru al anilor academici 2024/2025, 2025/2026, 2026/2027)

Curs de master, în limba engleză: EU as a Global Digital Actor (al doilea semestru al anilor academici 2024/2025, 2025/2026, 2026/2027)

9 seminarii profesionale (în limbile română și engleză: noiembrie 2024 - iunie 2027)

2 seminarii pentru profesori din învățământul preuniversitar (în limba română: noiembrie 2026, noiembrie 2027)

1 sesiune de pregătire pentru personalul academic, de cercetare și administrativ al Universității din București (în limba română: mai 2027)

1 webinar de cercetare (în limba engleză, exclusiv pentru membrii echipei de proiect: decembrie 2025)

1 conferință științifică internațională (eveniment public în limba engleză: mai 2026)

1 volum colectiv (în limba engleză)

6 buletine de informare (în engleză și română: februarie 2025, iulie 2025, februarie 2026, iulie 2026, februarie 2027, iulie 2027)

Eveniment oficial de închidere (în limbile română și engleză: mai 2027)

ECHIPA

Luciana Alexandra GHICA (coordonator de proiect) - luciana.ghica@unibuc.ro


Cercetare și furnizare a expertizei pentru cursuri universitare și sesiuni de pregătire profesională

Ionela BĂLUȚĂ, Universitatea din București (ROMÂNIA) - cercetare și predare

Anca DOHOTARIU, Universitatea din București (ROMÂNIA) - cercetare și predare

Özgün ERLER BAYIR, Universitatea din București (TÜRKIYE) - cercetare și predare

Lucian Alexandra GHICA, Universitatea din București (ROMÂNIA) - cercetare și predare

Emanuela IGNĂȚOIU-SORA, Universitatea din București (ROMÂNIA) - cercetare și predare

Bogdan Mihai RADU, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca (ROMÂNIA)  - cercetare și predare

Claudiu D. TUFIȘ, Universitatea din București (ROMÂNIA) - cercetare 

Antonio ZOTTI, Università Cattolica del Sacro Cuore Milan (ITALIA) - cercetare și predare


Sprijin tehnic în derularea proiectului

Beatrice CRĂCIUN, Universitatea din București (ROMÂNIA) - sprijin administrativ

Florin FEȘNIC, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca (ROMÂNIA) - evaluare externă  

Brîndușa NICOLAESCU, Universitatea din București (ROMÂNIA) - sprijin lingvistic

Octavian SOFRONEA, Universitatea din București (ROMÂNIA) - asistent de proiect

Claudiu D. TUFIȘ, Universitatea din București (ROMÂNIA) - evaluare internă a calității

EVENIMENT DE LANSARE PUBLICĂ OFICIALĂ: 15/11/2024

Proiectul va fi prezentat public într-un eveniment ce va avea loc în data de 15 noiembrie 2024, începând cu ora 14:00 în amfiteatrul Grigore Moisil din clădirea Rectoratului Universității din București (Sos. Panduri 90 - https://maps.app.goo.gl/yk8Wiiq6JDyinnqd6, parter) 

CURSURI

Toate aceste cursuri sunt organizate în cadrul Facultății de Științe Politice, Universitatea din București, și sunt deschise tuturor studenților universității, precum și studenților aflați în schimb internațional la Universitatea din București, inclusiv Erasmus+ și CIVIS, indiferent de domeniul de specializare.


2024/2025

Semestrul 1, curs avansat de nivel licență, în limba engleză*: Introduction to EU as a Global Digital Actor (42h) 

Semestrul 1, curs avansat de nivel master deschis și participării doctoranzilor, în limba engleză**: EU as a Global Digital Actor (56h) 


2025/2026

Semestrul 1, curs avansat de nivel licență, în limba engleză*: Introduction to EU as a Global Digital Actor (42h) 

Semestrul 1, curs avansat de nivel master deschis și participării doctoranzilor, în limba engleză**: EU as a Global Digital Actor (56h) 


2026/2027

Semestrul 1, curs avansat de nivel licență, în limba engleză*: Introduction to EU as a Global Digital Actor (42h) 

Semestrul 1, curs avansat de nivel master deschis și participării doctoranzilor, în limba engleză**: EU as a Global Digital Actor (56h) 


* inclus în programa programului de licență în limba engleză BA in International Relations and European Studies (IRES) începând din 2024/2025

* inclus în programa programului de licență în limba engleză MA in International Public Affairs in English (MIPA) începând din 2024/2025

SEMINARII PROFESIONALE & SESIUNI DE PREGĂTIRE

ÎN LIMBA ENGLEZĂ

Seminar profesional (1): 15/11/2024

Seminar profesional (3): mai 2025

Seminar profesional (4): iunie 2025

Seminarii profesionale (5)-(9): noiembrie 2025-iunie 2027


ÎN LIMBA ROMÂNĂ

Seminar profesional (2): martie 2025

Seminar pentru profesorii din învățământul preuniversitar 1: noiembrie 2025

Seminar pentru profesorii din învățământul preuniversitar 2: noiembrie 2026

Seminar de pregătire pentru personalul academic, de cercetare și administrativ al Universității din București: mai 2027 

CONFERINȚĂ ȘTIINȚIFICĂ INTERNAȚIONALĂ: PRIMĂVARA 2026

La sfârșitul lunii mai 2026 va avea loc la București o conferință științifică internațională în format fizic. Un apel la contribuții va fi lansat la mijlocul anului 2025.

BULETINE DE INFORMARE

În acest proiect, publicăm 6 buletine de informare, în limbile engleză și română, în următoarele luni


Abonează-te AICI pentru a primi buletinele de informare EU-GlobalDigi prin e-mail 

EVENIMENT DE ÎNCHIDERE: MAI 2027

Evenimentul oficial de închidere va avea loc în mai 2027. Cu această ocazie, vom prezenta, în engleză și română, principalele rezultate ale proiectului. Data exactă a evenimentului va fi anunțată în februarie 2027, inclusiv prin buletinul de informare al proiectului

DUPĂ ÎNCHEIEREA PROIECTULUI

Acest proiect se va încheia în august 2027. Sperăm că până atunci activitățile din cadrul EU-GlobalDigi vor facilita dezvoltarea unei comunități de expertiză și învățare continuă cu privire la analiza socială și politică a tehnologiilor digitale, cu accent pe rolul Uniunii Europene în domeniu. Pentru a sprijini această comunitate și cu sprijinul infrastructurii pe care o construim prin EU-GlobalDigi, intenționăm să creăm un hub (digitalEU@UNIBUC) prin care vom continua să organizăm evenimente și trimite periodic buletine de informare cu privire la subiecte relevante pentru domeniu.